marți, 20 martie 2012

Lectii Saxofon - Asamblarea Instrumentului Saxofon

Lectii Saxofon -Asamblarea saxofonului
Va prezentam aici cum sa asamblati partile compnente ale saxofonului. Aceste instructiuni sunt valabile pentru toate tipurile de saxofon (sopranino, sopran, alto, tenor, bariton, contrabass, subcontrabass).Pas1: Umeziti ancia. Introduceti ancia in gura si umeziti ambele parti.

Pas 2: Puneti-va cureaua de gat (cordonul). Asigurati-va sa aveti garligul de agatat saxofonul  in fata.

Pas 3: Aplicati pe capatul de pluta (locul unde se conecteaza mustiucul cu gatul saxofonului) unsoare speciala (vaselina) pentru acest lucru. 


Pas 4: Alinierea anciei cu mustiucul. Dupa ce ati umezit ancia asezati-o pe partea plata a mustiucului in asa fel incat sa fie aliniata perfect. Capatul subtire al anciei sa cada perfect aliniat pe capatul subtire al mustiucului.


 

Pas 5:  Glisati bratara cu suruburi peste mustiuc si ancie. Fiti atenti ca partea fara suruburi sa fie potrivita perfect pe forma mustiucului. Suruburile vor fi pe partea groasa a anciei. Strangeti suruburile.


Pas 6:  Introduceti mustiucul complet asamblat in capatul de pluta. Daca glisarea se face cu dificultate, este contraindicat a se unge capatul de pluta al gatului.Aceasta problema priveste incepatorii, unsoarea actioneaza ca un lipici si micile particule se lipesc intre ele iar cand se introduce capatul de pluta al gatului in mustiuc si mustiucul   se rasuceste pentru asamblare particulele actioneaza ca un smirghel (glasspapier) si pot deteriora capatul de pluta. Este indicat a se folosi o bucata de panza pentru curatirea ambelor capete de contact pana cand ele sunt uscate si libere de praf. Mustiucul se va conecta la capatul de pluta de la gatul saxofonului si va intra foarte usor. Pas 7: Atasati gatul asamblat cu mustiucul la corpul saxofonului si strangeti aripa piulitei unde cele doua parti ale saxofonului se unesc. Atentie, nu fortati asamblarea gatului si fiti atenti sa nu defectati cheia de octava (de pe corpul saxofonului sau de pe gat) cand asamblati partile saxofonului!


 
 Pas 8:Ridicati saxofonul de palniei, deoarece aici nu sunt clape. Ridicarea si apucarea brusca a saxofonului de partea de sus poate cauza deteriorarea si avarierea mecanismelor care folosesc la functionarea corecta a instrumentului.