marți, 20 martie 2012

Lectii Saxofon - Asamblarea Instrumentului Saxofon

Lectii Saxofon -Asamblarea saxofonului
Va prezentam aici cum sa asamblati partile compnente ale saxofonului. Aceste instructiuni sunt valabile pentru toate tipurile de saxofon (sopranino, sopran, alto, tenor, bariton, contrabass, subcontrabass).



Pas1: Umeziti ancia. Introduceti ancia in gura si umeziti ambele parti.

Pas 2: Puneti-va cureaua de gat (cordonul). Asigurati-va sa aveti garligul de agatat saxofonul  in fata.

Pas 3: Aplicati pe capatul de pluta (locul unde se conecteaza mustiucul cu gatul saxofonului) unsoare speciala (vaselina) pentru acest lucru. 


Pas 4: Alinierea anciei cu mustiucul. Dupa ce ati umezit ancia asezati-o pe partea plata a mustiucului in asa fel incat sa fie aliniata perfect. Capatul subtire al anciei sa cada perfect aliniat pe capatul subtire al mustiucului.


 

Pas 5:  Glisati bratara cu suruburi peste mustiuc si ancie. Fiti atenti ca partea fara suruburi sa fie potrivita perfect pe forma mustiucului. Suruburile vor fi pe partea groasa a anciei. Strangeti suruburile.


Pas 6:  Introduceti mustiucul complet asamblat in capatul de pluta. Daca glisarea se face cu dificultate, este contraindicat a se unge capatul de pluta al gatului.Aceasta problema priveste incepatorii, unsoarea actioneaza ca un lipici si micile particule se lipesc intre ele iar cand se introduce capatul de pluta al gatului in mustiuc si mustiucul   se rasuceste pentru asamblare particulele actioneaza ca un smirghel (glasspapier) si pot deteriora capatul de pluta. Este indicat a se folosi o bucata de panza pentru curatirea ambelor capete de contact pana cand ele sunt uscate si libere de praf. Mustiucul se va conecta la capatul de pluta de la gatul saxofonului si va intra foarte usor. 



Pas 7: Atasati gatul asamblat cu mustiucul la corpul saxofonului si strangeti aripa piulitei unde cele doua parti ale saxofonului se unesc. Atentie, nu fortati asamblarea gatului si fiti atenti sa nu defectati cheia de octava (de pe corpul saxofonului sau de pe gat) cand asamblati partile saxofonului!


 
 Pas 8:Ridicati saxofonul de palniei, deoarece aici nu sunt clape. Ridicarea si apucarea brusca a saxofonului de partea de sus poate cauza deteriorarea si avarierea mecanismelor care folosesc la functionarea corecta a instrumentului.


Pas9: Agatati cordonul de gat in mica bucla de pe spatele corpului saxofonului. ACUM sunteti gata sa incepeti sa cantati la SAXOFON!
 

 
SFATURI
  •  Inainte sa asamblati saxofonul fiti siguri ca toate componentele sunt la locul lor, si in interiorul saxofonului nu sunt alte accesorii.Toate componentele trebuie sa fie la locul lor iar cele care sunt folosite pentru a pastra saxofonul curat si lipsit de umiditate pe durata nefolosirii sa fie scoase dein saxofon inainte de asamblare.
  • Pentru a verifica sunetele scoase de mustiuc liber, asezati buza inferioara peste dintii de jos(mandibula), inspirati profund si suflati in mustiuc. Nu suflati umfland obrajii, deoarece sunetul va fi unul galagios, nemuzical. 
  • Aplicati unsoare (vaselina) pe capatul gatului care asambleaza corpul saxofonului deoarece acest fapt previne deteriorarea capatului corpului saxofonului si inlesneste usurinta glisarii gatului in capatul corpului saxofonului.
  • Pentru unele capete de plute nu este necesara aplicarea de unsoare sau vaselina.
  • Nu folositi multa unsoare (vaselina). Este suficinet sa ungeti o data pe sapatamana o perioada. Dupa o vreme nu mai este necesara aceasta operatie.
AVERTISMENTE
  • Fiti atenti sa nu va cada prin alunecare saxofonul  din mana !
  • Fiti atenti sa nu va asezati din greseala pe saxofon!
  • Fiti atenti sa nu puneti prea multa unsoare (vaselina) pe capatul de pluta al gatului! Prea multa umiditate va umfla capatul de pluta al gatului, reglarea si stabilitatea capatului de pluta va costa! 
  • Fiti atenti sa puneti unsoare (vaselina) numai daca este necesar cand mustiucul nu reusesta sa alunece  lin pe capatul de pluta. Nu este nevoie sa ungeti capatul de pluta la fiecare asamblare!
  • Fiti atenti ca intotdeauna sa ridicati saxofonul de palnie!















Cursul ‘’TEORIA MUZICII fara PROFESOR’’ va este oferit GRATUIT !!!


Informatii si relatii: email cursurisaxofon@gmail.com

3 comentarii:

  1. Deja am luato razna si ma gindesc serios sa ma apuc de sax.
    Trebuie sa ai o doza de nebunie sa te mai gandesti la asa ceva la 46 de ani, dar eu simt ca pot sa fac asta si s-ar putea sa ofer o mare surpriza multor prieteni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu tocmai mi-am cumparat un saxofon, eh, mai am 1 luna si fac 46 :)

    RăspundețiȘtergere