joi, 5 iunie 2014

Poziţia corectă a corpului când cântăm la saxofon

    Dacă eşti începător este necesar încă de la primele lectii să înveţi elementele de bază şi fundamentale ala artei de a cânta la saxofon corect şi în ordine pas cu pas, astfel încât să devină pentru tine un obicei automat. A crea un obicei bun şi corect  durează mult mai puţin timp decât să uiţi şi să te dezveţi de un obicei rău şi incorect. Acest aspect este foarte întălnit atunci când înveţi poziţia corpului (postura) pe care trebuie să o adopţi când cânţi la saxofon.

    S-ar putea ca unele sfaturi fundamentale oferite aici pentru începători, să pară pentru unii neimportante şi să nu fie de acord cu ele, în special pentru cei care cunosc deja unele elemente de bază de la alte instrumente de suflat. Dar amintiţi-vă, saxofonul este un instrument suficient de diferit în special la tipurile de saxofon alto si tenor şi atunci când învăţăm să cântăm la saxofon să fiţi foarte atenţi şi concentraţi la poziţia corectă a corpului.

    Poziţia corpului atunci când cânţi la saxofon poate fi din stând în picioare sau şezând. Poziţia corpului este esenţială pentru o respiraţie bună şi corectă atunci când sufli pentru a emite sunete în saxofon.

    Să cânţi la saxofon  în timp ce stai în picioare pare mai natural decât să stai jos pe un scaun. Singurii factori care trebuie să ţii cont sunt suportul pentru partituri  şi echilibrul. Suportul pentru partituri  ar trebui să fie ridicat optim la înălţime corespunzătoare astfel încât să nu te confrunţi cu mişcări ale gâtului şi ochilor sus si jos sau stănga – dreapta. Echilibrul se realizează prin plasarea picioarelor. Ele ar trebui să fie la nivelul lăţimii umerilor, şi, probabil, piciorul drept  uşor în spate. Încercă să nu favorizezi un şold faţă de celălalt. Acest lucru va duce la oboseală şi durere .

     Postură corectă este foarte importantă pentru o respiraţie corectă, şi permite învăţarea eficientă pentru tehnica de la următorul nivel. Nu trebuie să permiţi să devii neglijent în acest domeniu  deoarece o să ai nevoie de două ori timp pentru a te dezvăţa de orice obiceiuri  învăţate incorect.

     Postura corectă începe cu picioarele care trebuie să fie pe podea, şi în cazul în care stai în picioare (sunt situaţii în care unii începători când adoptă postura stând în picioare sprijină un picior de anumite obiecte exterioare).

    Cum stai pe scaun? Stai pe jumătatea din faţă a scaunului? Nu sta prea mult înainte sau vei pierde echilibrul. Dacă alegi să stai mai


departe înapoi, nu pune prea multă greutate pe spatele scaunului. Acest lucru va interzice libera expansiune a cutiei toracice în timpul respiraţiei.
(Amintiţi-vă, coastele se încadrează în jurul trunchiului şi presiunea pe ele îngreunează respiraţia).

    Învăţărea posturii corecte este continuată cu spatele: spatele  trebuie să fie drept, dar relaxat. Greutatea saxofonului este susţinută cel mai bine de un spate drept. Aplecare înainte face ca saxofonul să pară mai greu!  Cu un spate drept şi relaxat reapiraţia corectă este bine de executat (rima este pusă intenţionat!!!)

    Umerii trebuie să fie relaxaţi: umerii relaxaţi sunt mai uşor de realizat atunci când partea din spate este în poziţie bună. Acest lucru va permite, de asemenea, respiraţie liberă, şi pentru a preveni durerea şi oboseala.

     Capul: Ar trebui să fie drept ca în cazul în care nu ai nici un saxofon în faţa ta !

Să fii relaxat, să respiri, să previi starea de oboseală, şi tehnica pe care doreşti să o înveţi să fie uşor asimilată sunt obiectivele fiecărui începător atunci când învaţă să  adopte o bună postură la primele lecţii.
Un sfat special pentru cei care cântă la saxofon alto ... Saxofonul a fost menit pentru a fi ţinut pe partea dreaptă a corpului. Există mulţi alto saxofonişti, care ţin saxofonul  lor între picioare.GREŞIT!!!

    Dacă te uiţi la partea de jos a grifurii la saxofon, vei observa că tastele sunt pe o parte... nu în faţă ca la clarinet. (De ce nu vezi clarinetişti care ţin instrumentele pe dreapta?) În timp ce ţii saxofonul tenor, în faţă, rezultatul comun este să-ţi odihneşti încheietura mâinii dreapte pe picior. Când  braţul drept este fixat pe coapsă, libertatea de circulaţie este îngreunată, şi astfel tehnica are de suferit.

  
 Dacă cânţi sând în picioare, Alto este mai în faţă decât pe partea dreaptă, şi poziţia instrumentului se menţine pur şi simplu atunci când eşti aşezat.  Poti  vedea această  diferenţă atunci când picioarele întră în acţiune.
     Prezentăm mai jos imagini cu unele posturi incorecte, care nu sunt recomandate sa le înveţi şi să le practici atunci când cânţi la saxofon, din poziţia sezând.
    Aplecarea pe spate, ajustarea incorectă a curelei de gît (cordonului) prea jos sau prea sus, aplecarea capului pe o parte alături de poziţionarea saxofonului între picioare sunt greşelile cele mai frecvente care odată învăţate o să-ţi ia mai mult timp pentru corectare. Atenţia şi concentrarea sunt esenţiale în această lecţie pentru a învăţa corect şi definitiv o postură corectă şi stabilă atunci când cântăm la saxofon. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu