marți, 3 ianuarie 2012

Lectii saxofon - lectia 4 Părţi componente

Lectii saxofon - lectia 4 Părţi componente
   Saxofonul a fost inventat de  Adolph Sax în 1846. Cel puţin, la data de 28 iunie 1846 a fost data când el a obţinut patentul pentru acest instrument. Saxofonul face parte din categoria instrumentelor de suflat.
   Corpul, tubul de legătură (gâtul) şi muştiucul sunt cele mai importante părţi componente ale saxofonului. Corpul include toate clapele şi pâlnia, deschiderea din partea de jos a saxofonului. Câteodată, la modelele mai mici de saxofon tubul de legătură (gâtul), poate face parte din corpul saxofonului. Tubul de legătură (gâtul) are pe el clapa de octavă. Clapele sunt aşezate pe corpul saxofonului. Dacă se apasă clapa octavei se pot emite sunetele înalte. Tubul de legătură (gâtul) uneşte corpul saxofonului cu muştiucul. La capătul de sus al gâtului se introduce muştiucul, care de obicei este negru, dar poate avea şi alte nuanţe şi suţine ancia. Ancia este folosită pentru emiterea sunetelor şi este susţinută de muştiuc cu ajutorul brăţarei de metal. 
   Digitaţia tuturor saxofoanelor este aceaşi.
   Saxofonul are două octave.
   Nota cea mai joasă este LA diez (A#) sau SI bemol (Bb).
    Ordinea notelor de jos în sus este următoarea: 
SI (low B), DO (low (or on piano, middle) C), DO diez (low C#), RE (low D), RE diez (low D#) echivalent cu Mi bemol (Eb), MI (low E), FA (low F), FA diez (low F#), SOL (low G), SOL diez (low G#), LA (low A), LA diez (middle A#), SI (middle B), DO (middle C), DO diez (middle C#), RE (middle D), RE diez (middle D#), MI (middle E), FA (middle F), SOL (high G), SOL diez (high G#), LA (high A), LA diez (high A#), SI (high B), DO (high C), DO diez (high C#), RE (high D), RE diez (high D#), MI (high E), şi FA (high F).

La saxofon se cântă cu mâna stângă pe clapele din partea superioară a saxofonului şi cu mâna dreaptă pe partea inferioară de jos a saxofonului.
 Se aşează buza inferioară peste dinţii de jos şi se aşează pe partea de dedesubt a muştiucului (pe partea cu ancia). Buza superioară şi dinţii de deasupra vor fi aşezaţi pe partea de deasupra a muştiucului. Nu introduceţi prea mult în faţă  muştiucul dar nici prea în spate. Încercaţi să vă simţiţi confortabil. 

Nu strângeţi şi nu muşcaţi prea tare!

Respiraţi puternic pentru a emite sunetele joase şi mai uşor pentru sunetele înalte.
Apăsaţi cu degetele mâinilor clapele pentru a emite notele. 
Înainte de a cânta trebuie să umeziţi ancia, deoarce face mai comodă presiunea buzelor pe ea şi este mai uşor de cântat. 
Saxofonul este, probabil unul dintre cele mai delicate instrumente. De aceea este necesar a avea grijă de întreţinerea lui. Aveţi grijă să nu fie lovit de alte obiecte şi după ce s-a cântat cu el trebuie aşezat în cutie sau husă. La fel se procedează şi cu tubul de legătură (gâtul)muştiucul şi cu ancia. 

Toate vor fi puse în ordine la locul lor! 
Acest instrument a dat muzicii culoare şi farmec prin numeroşi interpreţi. Dintre cei mai cunoscuţi enumerăm:
 John Coltrane, Charlie Parker, Sonny Rollins, Adolphe Sax, Zoot Sims, Eddie "Lockjaw" Davis, Stan Getz, Paul Desmond, Dexter Gordon, Illinois Jacquet, John Zorn, Benny Carter, Ornette Coleman, Wardell Gray, Branford Marsalis, şi Eddie Vinson.
Ex. Saxofonul alto MI bemol

I.3. Corpul unui saxofon alto
 În mijlocul fotografiei, deschizătura mare o reprezintă pâlnia. Sus în partea dreaptă este deschizătura unde se va pune gâtul.

Gâtul. Inelul de argint din partea superioară este o parte a clapei de octavă. Obiectul maro de la capăt este locul unde se introduce muştiucul.  




Muştiucul. Partea maro este ancia, care de obicei este făcută din bambus. Brăţara este cea care susţine ancia pe muştiuc.

SAXOFONUL ALTO Mi Bemol









Pentru detalii continut si structura cursuri saxofon CLICK AICI!

Cursul ‘’TEORIA MUZICII fara PROFESOR’’ va este oferit GRATUIT !!!


Informatii si relatii: email cursurisaxofon@gmail.com




14 comentarii:

  1. Salut. Felicitări pentru blog. Se găsesc foarte greu cursuri pentru saxofon în mediul online. Faci o treabă excelentă!

    Şi eu cânt la un saxofon alto.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare, Ai idee unde se pot face si cursuri cu un profesor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi va oferim doar cursuri online
      detalii
      lectiisaxofon@gmail.com

      Ștergere
  3. Felicitari .... este cea mai buna prezentare a unui instrument muzical in limba romana din cate am vazut sper sa continui si cu ghiduri de foilosire melodii game si multe altele asa pot invata multi iubitoti ai saxofonului asa cum sunt eu cant de cateva luni si tot cea ce fac fac singur mi-ar prinde bine niste ajutor in aceasta ,, materie " succes !!

    RăspundețiȘtergere
  4. E greu sa inveti sa canti la saxofon?
    Ai nevoie de niste abilitati speciale?
    Intotdeauna mi-am dorit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Saru'mana
    V.a raspuns cineva la intrebari?
    Pt ca acelasi lucru voiam sa intreb si eu

    RăspundețiȘtergere
  6. detalii
    lectiisaxofon@gmail.com
    va astept

    RăspundețiȘtergere
  7. nu amce sa comentez este foarte bine descris doar ca nu stiu daca eu personal pot canta la acest instrument,desi al iubesc de mic

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna! Vreau sa invat sa cant la saxofon si vreau sa imi cumpar unul. Imi puteti recomanda un model.??

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna nu stiu sa cant la saxafon dar miar place foarte mult sa stiu cum as putea sti daca pot canta la acest instrument cami place foarte mult de cand sant copil puteti sami spuneti va rog

    RăspundețiȘtergere
  10. Doresc sa stiu ce fel de saxofon se foloseste in muzica populara romaneasca, este soprano, alto sau tenor? Astept un sfat, va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua... As dori sa întreb care este vârsta "minimă" la care se poate apuca o persoana sa cânte la saxafon, sa ajungă sa cânte binisor, nu la modul profesional, și cât timp de studiu e necesar??? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere