luni, 2 ianuarie 2012

Lectii Saxofon - lectia 1 Istoric

Lectii Saxofon -  lectia 1 Istoric
SAXOFON [în limba italiană saxofono, sassofono; în limba franceză saxophone; în limba germană Saxophone de la Sax- numele constructorului şi cuvântul grecesc phone = sunet , voce].
Instrument de suflat de alamă, de formă conică, prevăzut cu clape cu un muştiuc ca al clarinetului. A fost construit în 1840 ca o familie de instrumente de către  Adolphe Sax (1814 – 1894)
     Adolphe Sax s-a născut la 6-XI-1814 în Belgia loc. Dinant. Tatăl său, Charles era un făuritor de instrumente muzicale. În timpul tinereţii sale, Adolphe a studiat clarinetul şi flautul la Conservatorul din Bruxeless. Pasiunile tatălui său pentru crearea de instrumente muzicale l-au influenţat profund şi  el a inceput să improvizeze un clarinet cu un ton de bas diferit (bass clarinet). Ideea sa a venit de la acest clarinet la care a adăugat un corp lung cu o cotitură mare jos ,iar sus cu ceea ce vedem astăzi.

   1841-Adolphe Sax a arătat pentru prima dată creaţia sa (un DO (C)bass saxofon) compozitorului Hector Berlioz. Marele compozitor a fost încântat de unicitatea şi diversitatea instrumentului. 

   1842-Adolphe Sax merge la Paris. La data de 12 iunie, Hector Berlioz publică un articol în ziarul parizian "Journal des Debats" descrierea saxofonului.

   1844-Adolphe Sax a prezentat creaţia sa publicului în cadrul unui congres industrial de la Paris. La 3 februarie, în acelaşi an, Hector Berlioz, prietenul bun al lui Adolphe Sax a compus o lucrare corală. Lucrarea corală a lui Hector Berlioz se intitula ,,Chant Sacre” (,,Cântec sacru”) şi includea şi saxofonul.  În decembrie, saxofonul a debutat în orchestră la Consevatorul din Paris în opera "Last King of Juda" de Georges Kastner. 

    1845-Fanfarele militare franceze foloseau oboiul şi cornul francez, dar Adolphe Sax a adăugat la acestea,  noile creaţii, saxofoanele în Si bemol (Bb) şi Mi bemol (Eb). 

    1846-Adolphe Sax obţine patentul pentru saxofonul său care avea 14 variante. Unele dintre ele: MI bemol (E flat sopranino), FA (F sopranino), SI bemol (B flat soprano), DO (C soprano), MI bemol (E flat alto), FA (F alto), SI bemol (B flat tenor), DO (C tenor), MI bemol (E flat baritone), MI bemol (B flat bass), DO (C bass), Mi bemol (E flat contrabass), şi FA (F contrabass). 

  1847-14 februarie la Paris, a fost creată prima şcolă în care se preda muzică instrumentală pentru saxofon. A fost inclus şi la "Gymnase Musical", o şcoală de fanfară militară.

    1858 - Adolphe Sax devine profesor la Conservatorul din Paris (Paris Conservatory).

    1866-Patentul pentru saxofon expiră şi Millereau Co. Introduce la saxofon clapa Fa diez. 

    1881-Adolphe Sax extinde patentul său original pentru saxofon. El deasemenea, face modificări şi include SI bemol (Bb) şi LA (A)   

    1885-Primul saxofon a fost construit în U.S.A. de Gus Buesher. 

    1886-saxofonul se schimbă din nou, nota DO (C) a mâinii drepte a fost divizată putând fi emisă cu amândouă degete aratătoare de la ambele mâini.

   1887-Predesesorul articulaţiei SOL diez (G# ) Evette and Schaeffer şi inelul de octavă  a fost inventat de Association Des Ouvriers.

1888-Singura octavă pentru saxofon a fost folosită ptr saxofonul în MI bemol (E b). 

1894-Adolphe Sax  moare. Fiul său, Adolphe Edouard, preia toată afacerea. 

    După moartea lui Adolphe Sax, construirea saxofonului a suferit unele schimbări, cărţi multe s-au publicat şi mulţi compozitori/muzicieni  au continuat să includă saxofonul în creaţile lor. 
    În 1914 saxofonul intră în lumea formaţiilor de jazz. 
    În 1928 fabrica de saxofoane Sax a fost vândută Companiei  Henri Selmer. 

    Astăzi mulţi constructori de instrumente muzicale crează propriile lor linii şi modele de saxofoane şi continuă să încânte toate stilurile de muzică.
   Notele pentru toate categoriile de saxofon se scriu în cheia lui sol.


Cursul ‘’TEORIA MUZICII fara PROFESOR’’ va este oferit GRATUIT !!!


Informatii si relatii: email cursurisaxofon@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu